Over Kebap


Historiek

Hoe is Döner Kebap en Pita hier eigenlijk terechtgekomen? Op gastronomisch gebied is België het uitgesproken land van de friet , de chocola en het bier. Zo veel is zeker. Maar toch doken er de laatste jaren meer en meer pita en kebap zaken in ons land op. Tot grote verbazing van menige Piet Huizentruyts en Herwig Van den Hoves, werden deze zaken meer en meer populair. Geef toe , het is een vreemd zicht , een enorme blok draaiend vlees dat meer weg heeft van een gegrilde reuzetekkel dan van welk inheems eetbaar dier ook. Plakjes daarvan worden dan tussen een soort van gigantisch brood geflikkerd en prompt met een halve groententuin verzopen. Gebeden van smekende moeders aan hun kroost, in de lijn van ' Eet uw boterhammen op, ' Laat uw groentjes niet liggen' of 'Eet eens ne goeie biefstuk' worden in een hap verhoord. Dit vreemde gerecht is inderdaad een volledig draagbare maaltijd. Waarom het zo populair is, is een zaak voor de psychologen, wat ons interesseert is, "'t Is gewoon lekker". Waar komt het nu in godsnaam vandaan. Hiervoor moeten we terugduiken naar het historisch verleden van Limburg, toen de kebaps en de pitas samen met onze gastarbeiders de steenkoolputten indoken. De culturele mengelmoes die onze provincie tot een van de welvarendste van het land maakt, bracht ook hier deze uitheemse gerechten met zich mee. Doner Kebap , "draaiend vlees" als u wil, is van origine een Turks bijgerecht. Iets dat in deze zuiderse restaurants, met gemak, effe on-the-side geserveerd wordt. ( De dikke buikjes van welgestelde Turkse zakenmensen hoeven bij deze geen verklaring meer). Maar het is in België dat de Kebap en de Pita, geëvolueerd zijn naar nationale exportproducten van de Islamitische landen. Verkrijgbaar van de uitgebreide en exotische schotels, tot en met de draagbare walkman-versies die alom populair zijn. En natuurlijk, zoals alles in België (buiten roomijs) kan je dit in combinatie met frieten of rijst naar binnen spelen. Döner, Kebap, Pita, Shoarma, het is inderdaad een hele terminologie. Maar klanten van Bosporus Kebap en bezoekers van deze website krijgen een stoomcursus in Kebap-ologie.

Kebap-ologie, les 1

Dus als U nog eens , al dan niet beschonken , in een kebap , pita of shoarmazaak terechtkomt , overtref uw vrienden dan met deze accurate kennis van het draaiende vlees , en alle termen.

Döner Kebap ( spreek uit DEUNER KéBaPP )
Letterlijke vertaling "draaiend vlees" (Nota , gelieve dansende zwaarlijvige mensen in de discotheek niet met deze naam te beschimpen).
Dik brood ( Turks Witbrood)
Rundsvlees
Groenten
Saus

Pita
Pita is de naam van het eigenlijke broodje van het pita shoarma gerecht.
Pita brood is een kleiner ongedesemd Egyptisch wit brood.

Shoarma
De eigenlijke inhoud van een broodje pita-shoarma.
Eigenlijk is shoarma van oorsprong gehakseld kalkoens, kalfs of lamsvlees. Koosjer vlees voor Joodse medemensen die geen varkensvlees mogen eten. Maar voor de heidense Vlamingen is de roze wederhelft uit de Big en Betsyshow niet veilig en dus hier komt ook de varkensvlees-variant veelvuldig voor. In een Pita Shoarma vind je dus ook wat groenten terug. (meestal minder gevarieerd dan in de Döner Kebap , er is gewoon minder plaats in dit broodje) Sauzen worden apart geserveerd.

Al de gerechten vind je natuurlijk ook terug als uitgebreide schotels, maar voor de kleine draagbare versie bent u nu een expert.

Hoe is Bosporus Kebap hier eigenlijk terechtgekomen?

....Alle legenden hebben een oorsprong...
...Alle helden een voorgeschiedenis...
...Ieder gerecht een goed bewaard recept..

Wat zou deze virtuele poot van Bosporus Kebap zijn zonder een streepje geschiedenis.

Om de geruchten dat Mavi en de zijnen in feite vermomde Aliens uit de ruimte zijn, die van de ene op de andere dag hun thuisbasis om de wereld te veroveren in Hoeselt gevestigd hebben,te ontkrachten, volgt hier de officiele geschiedenis van Bosporus Kebap.

"......De saga van Bosporus Kebap..."

Bosporus , eerst en vooral de naam. Bosporus zelf is in feite een meer tussen de twee delen van Istanbul. Een blauwe vlakte die het exotische mysterieuze Oosten aan het rijke Westen vastbind. Een magische stroom, vol met handelaars in tapijten, ontdekkingsreizigers en de occasionele Ali Baba met 40 medegezellen. En misschien is die naam ook wel toepasselijk, een brug tussen het oosten en het westen. Een streepje heerlijke mystiek in onze anders zo koele Westelijke wereld.
Er waren eens 2 koene handelsreizigers die van het woord vlees wilden maken en eindelijk de kebap naar Hoeselt wilden brengen. In de voorjaarsdagen van mei zwoegden zij ergens in de Dorpsstraat om een verlaten handelspand om te toveren tot een oosterse kebaptempel. Onder de argusogen van hun medebewoners, die verkeerdelijk vermoedden dat de heren een mega-discotheek zouden bouwen met daverende dreunen, boorden, spitten, metselden en zweten zij, dat het een lust voor het oog was. Met de laatste spaarcenten plamuurden zij aan de afwerking van hun luchtkasteel dat zowaar vorm genomen had. Wantrouwige ouders, die hun fiere zonen op glad ijs zagen dansen hadden het echter bij het verkeerde eind toen zij vreesden dat het verkeerd zou kunnen aflopen. En toegegeven, het eerste levensjaar van Bosporus was er een van groeipijnen. Iedereen was een beetje vreemd voor elkaar en het Hoeseltse " "haddoeg he" was nog niet opgenomen in de Arabische dictionair. De kosten en de baten wogen een beetje in hun nadeel, maar "Volharding is een deugd" , schreeuwden zij en voorwaarts gingen onze dappere Christenen (of waren het nu Islamieten ? ). En jawel, daar kwam de trouwe klandizie die onder de smakelijkheid van de gerechten en de kwaliteit van het geheel, bezweken . en terugkwamen zodat in een mum van tijd niet alleen het vlees, maar ook de zaak op volle toeren draaide. Maar het vinnige rood en de drukke dansende gouden lijnen van het interieur schreeuwden om vernieuwing. "Een goede danser veranderd regelmatig van voet" dacht een van onze helden. Investeren was de enige optie. Maar daar scheidden niet alleen de meningen maar ook de paden van onze helden. En na een fikse verbouwingsbeurt en een opknapkarwei van jewelste stond ons aller Mavi , met zijn 40 rovers ( sorry , broers) alleen aan het roer van Bosporus Kebap. En net zoals het diepe blauw de gele tinten in het nieuwe interieur onderlijnt , zo onderstreepten ook zij de steunpilaren waar Bosporus kebap voor staat. Goede kwaliteit , een exellente service en . een sfeer zoals je die nergens anders vind. De mannen van de Kebap, is in Hoeselt een begrip geworden. Velen waren geroepen , slechts één is uitverkoren en overeind gebleven.. En nu, op de vooravond van hun Lustrum , groeit de klandizie gestadig , is "hadoeg he" een begrip en is het gezellig vertoeven in het Oosters stukje Hoeselt. Maar wat is een zanger zonder publiek .. En daar is dit dankwoord aan gericht : aan jullie, de klanten.

"Dank jullie voor jullie vertrouwen. Wij kunnen enkel maar trachtten om u de nog betere service te schenken die u verdient."

Tot de volgende keer.

Mavi.

Wat zit er nu eigenlijk in zo'n kebap?

Het broodje : gegist Turks wit brood.






De saus : Westerse invloeden brachten de sauzen naar de kebaps, je kan kiezen uit : coctail, halfpikant, looksaus, andalouse, mayonaise, curry of tomatenketchup en voor de pittige kerels : sambal. Alles uiteraard bereid in eigen keuken.




Het vlees : een keuze tussen gekruid kippen- of rundsvlees.






Gezond voor 1000 en 1 dingen : ajuin.






Fijngesneden groene salade voor de kleur.






Geraspte wortelen, goed voor bruine tint en scherpe ogen.






Tomaat : passievrucht van de groentetuin.






Augurken in zoetzure saus.






Waanzinnige schoonheden. (niet inbegrepen bij aankoop kebap)